Väktarens uppgifter

Väktare anställs i huvudsak för att utföra åtgärder som förebygger brott och olyckor. Vid stationär bevakning befinner väktaren sig på en plats, exempelvis en reception, en butiks entre, en arbetsplats, ett köpcentrum eller en festival. Vid ronderande bevakning rör sig väktaren mellan ett flertal olika platser under arbetstiden, rör sig igenom områden och rycker ut vid larm. På sina arbetsplatser kontrollerar väktaren till exempel att anläggningar är säkra, dörrar låsta och stängda, brandfaror undanröjda eller obehöriga personer ej närvarande. Väktaren ska genom sin närvaro verka lugnande, och är utbildad för att kunna skydda sig själv och andra, samt för att hantera personolycksfall (ge första hjälpen, utföra hjärt-lungräddning o.dyl.).
 
Andra arbetsuppgifter kan tex, omfatta saker som Väktare utför: civilklädd butiksbevakning, rec tjänster, mottagnings tjänster och larmcentralsoperatör.
       
Den vanlige väktaren har inga särskilda befogenheter utöver envars rätt, och det enda som lagligt skiljer honom eller henne från vilken person som helst är ett förstärkt rättskydd (s.k. tjänstemannaskydd) i arbetet. Väktaren får precis som envar gripa personer som begår brott och tas på bar gärning, har rätt att skyddsvisitera och beslagta vissa föremål, och får använda lagligt våld vid exempelvis gripande eller nödvärn.
       

Uppgifter som kräver särskild utbildning

Vissa arbetsuppgifter kräver befogenheter utöver envarsrätten. En väktare som har fortbildas till ordningsvakt (oftast sk § 3 förordnande) eller skyddsvakt har fått vidare förordnande av polis eller annan myndighet. Väktare med ordningsvaktsförordnande arbetar med att upprätthålla ordning på bland annat sjukhus, hotell och köpcentra. Väktare med befogenhet som skyddsvakt bevakar militära eller civila objekt som har klassats som skyddsobjekt.
       
Väktarnas påbyggnadsutbildning till ordningsvakt sköts av polisen. Polisen utfärdar också § 3 förordnandet.
       
Väktarnas påbyggnadsutbildning till skyddsvakter, värdetransportörer, butikskontrollanter och flygplatskontrollanter sköts oftast av väktarskolan eller av auktoriserat utbildningsföretag.
       

Utbildning och personkrav

Anställningskrav

Alla personer som arbetar på ett av Länsstyrelsen auktoriserat bevakningsföretag ska enligt lag uppfylla krav på laglydighet, medborgerlig pålitlighet och övrig lämplighet. Innan anställning kontrolleras de därför mot polisens brottsregister och SÄPOs misstankeregister, förutom att de ska ha fysiska och kunskapsmässiga möjligheter att utföra sitt arbete. De flesta företag utför sedan även egen psykologisk utvärdering, kontroller av intelligens och uppfattningsförmåga, samt drogtest. För att sedan arbeta som väktare ska man vara minst 18 år (20 år för vissa uppgifter), ha bott i Sverige minst 1 år om man är nordisk medborgare eller 3 år om man är utomnordisk medborgare, hantera svenska bra i tal och skrift och ha god förståense för svenska förhållanden, samt genomgå väktarutbildning.
       
Väktare godkänns och kontrolleras av Länsstyrelsen. Om en väktare under anställningen bryter mot de ställda kraven kan tillståndet att arbeta som väktare dras in.
       

Utbildningsnivåer

Under sitt första år som anställd ska väktaren genomgå utbildningarna VU1 och VU2 med tillhörande praktikarbete, och efter ytterligare ett år utbildningen VU3. Efter dessa utbildningar får väktaren sitt yrkesbevis, som ska förnyas vart fjärde år genom repetitionsutbildning. Väktaren kan vidareutbilda sig genom kurser som ordningsvaktsutbildning, skyddsvaktsutbildning, värdetransportörsutbildning, konflikthantering, gruppledarutbildning mm.
       

Uniform och utrustning

Väktare med ovan nämnd särskild utbildning följer delvis andra regler.
       
Väktaren är skyldig att bära uniform enligt de regler som utfärdats av Rikspolisstyrelsen. Uniformen ska bestå helt av kläder som är avsedda för denna tjänst, och vara enhetlig för alla väktare som är på en plats samtidigt. Civila skor och handskar är tillåtna förutsett att dessa är svarta och diskreta. Uniformspersedlarna som bärs på överkroppen ska vara försedda med en funktionsbeteckning som består av texten "Väktare", och bevakningsföretagets logotyp ska finnas.
       
Vissa arbetstillfällen tillåter civil klädsel, detta rör sig vanligen om butiksbevakning.
       

Övrig utrustning

En väktare får bära den skyddsutrustning som ett arbete kan kräva, exempelvis skyddsväst. Har väktaren genomgått utbildning i batonghantering (en del av VU1) får väktaren bära batong om arbetsgivaren tillåter det, det rör sig då om den svarta gummiklädda batongen, ej expanderbar batong. Väktare får ej bära handfängsel.
       

Legitimation och yrkesbevis

Väktaren ska alltid bära väktarlegitimation i tjänst. Där finns bland annat väktarens namn, foto, anställningsnummer och företagsnamn. Väktaren är inte skyldig att alltid bära legitimationen synligt men ska visa upp den vid begäran, något som dock inte behöver göras om det är uppenbart att syftet för att se legitimationen är trakasserier.
       
Väktare som utfört den kompletta väktargrundutbildningen dvs kursstegen VU 1, VU 2 och VU 3 (ca 267 timmar) för efter genomförd och godkänd VU 3 ett yrkesbevis. I samband med att yrkesbeviset utfärdas får väktaren även ett så kallat kompetenstillägg på sin lön.
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       


© JM-vakt 2006